Obstructieve slaapapneu, cardiovasculaire gevolgen en behandelingsopties

 

Obstructieve slaapapneu treft alleen al in de VS ongeveer 20 miljoen mensen, en wereldwijd worden nog miljoenen mensen getroffen. In de afgelopen 10 jaar is er veel onderzoek gedaan en nu is er overweldigend bewijs van het verband tussen obstructieve slaapapneu (OSA) en hart- en vaatziekten. In het bijzonder lopen mensen met slaapapneu een verhoogd risico op hypertensie (ook bekend als hoge bloeddruk), coronaire hartziekte (AKA atherosclerose), hartaanvallen, beroertes, hartritmestoornissen, hartfalen, diabetes en zelfs de dood.

Deze angstaanjagende lijst van nadelige gezondheidsuitkomsten toont aan hoe belangrijk het is om slaapapneu tijdig te diagnosticeren om de behandeling te starten. Deze laatste opmerking is eigenlijk het punt — gelukkig is slaapapneu een behandelbare aandoening. En het zal je misschien verbazen dat er verschillende behandelingsmogelijkheden zijn. Met de juiste begeleiding van gekwalificeerde experts is een succesvolle behandeling gemakkelijk haalbaar.

Allereerst moeten we alle mythes uit de weg ruimen die veel mensen met slaapapneu ervan weerhouden de juiste medische hulp in te roepen. De grootste mythe is dat alleen mensen met overgewicht of obesitas OSA krijgen. Dat is gewoon niet waar. Veel mensen die op basis van hun BMI (Body-Mass Index) worden geacht hun ideale lichaamsgewicht te hebben, worden in feite gediagnosticeerd met OSA of Upper Airway Resistance Syndrome (UARS). UARS is een vorm van slaapgerelateerde ademhalingsstoornis waarbij een persoon regelmatig wakker wordt uit de slaap als gevolg van instorting of obstructie van de luchtwegen. Vaak zijn de gebeurtenissen niet zo duidelijk als bij OSA, en in veel gevallen snurkt een persoon met UARS niet eens. Mensen met UARS kunnen echter klagen over een niet-verkwikkende slaap, vaak ‘s nachts wakker worden of overmatige slaperigheid of vermoeidheid overdag. UARS is, net als OSA, een behandelbare medische Dormicum 15 mg kopen met iDeal aandoening.

Dus hoe krijg je slaapapneu? Welnu, de meeste mensen met slaapapneu zijn er al heel vroeg in hun leven vatbaar voor. Het is eigenlijk de grootte en vorm van de kaak en de bovenste luchtwegen die bepalen of een persoon OSA zal ontwikkelen. Een smalle kaak en bovenste luchtwegen (d.w.z. mondholte en keel) resulteren in minder ruimte voor lucht om te stromen tijdens het ademen. Wanneer een persoon slaapt, ontspannen de zachte weefsels en spieren van de bovenste luchtwegen zich en storten in, wat leidt tot verhoogde luchtstroomweerstand en luchtwegobstructie. De luchtwegobstructie is de oorzaak van OSA.

OSA is eenvoudigweg een zich herhalend, cyclisch patroon waarbij een persoon stopt met ademen of bijna stopt met ademen voor perioden van langer dan 10 seconden per keer. Het volgende is een beschrijving van wat er tijdens een aflevering gebeurt. Terwijl een persoon slaapt, ontspannen de bovenste luchtwegen en de kaak, wat resulteert in instorting van de bovenste luchtwegen (d.w.z. de achterkant van de keel). De onderkaak ontspant vaak en zakt een paar millimeter naar achteren als we slapen. Doordat de tongbasis aan de onderkaak vast zit, zal de tong tijdens de slaap ook nog een paar millimeter verder naar achteren zakken. Deze combinatie van gebeurtenissen leidt tot een zeer nauwe doorgang voor lucht om tijdens de slaap door de achterkant van de keel te stromen. Af en toe is de bovenste luchtweg zo ingeklapt dat er weinig of geen lucht kan passeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *